Sedum planten

Wat zijn Sedum daken?

Groene daken, Sedum daken of vegetatiedaken zijn daken met daarop begroeiing.

De begroeiing bestaat uit vetplanten zoals vetkruid (sedum), kruiden, mos en/of grassen (extensieve begroeiing).  Een extensief groen dak kan met een minimum aan onderhoud en een dunne voedingsbodem zichzelf in stand houden, ook bij langere droge en warme periodes. Daarnaast kunnen deze planten juist ook tegen een grote hoeveelheid water en zijn ze winterhard, zodat ze ook de winter goed doorkomen. 

Bij een intensief groen dak wordt het grondpakket dikker en is er een combinatie gemaakt met bomen en struiken. Het onderhoud hiervan is vergelijkbaar met een gewone tuin en voor maar weinig daken geschikt.
Wij leggen dus vooral onze focus op de extensieve groene daken, maar de combinatie is zeker mogelijk.

Voor het plaatsen van groen op je dak zijn kant en klare cassettes leverbaar of Sedummatten / pluggen die in combinatie met een drainagemat en substraat gemakkelijk gelegd kunnen worden.

Een groen dak is niet alleen mooi, het kent ook nog eens vele voordelen t.o.v. een regulier dak. Zo Profiteer je bij een groen dak niet alleen van betere temperatuurbeheersing en verhoogde biodiversiteit, je ontlast ook nog eens het riool aanzienlijk. Bij hevige regenval ‘buffer’ je namelijk het regenwater.

Het is dan ook niet voor niets dat veel gemeenten subsidie verstrekken op de aanleg van je groene dak. Daarmee dalen de kosten voor aanschaf ook nog eens aanzienlijk.

Daarnaast zijn er voor bedrijven voordelen in de vorm van de investeringsaftrek die beschikbaar is.

Sedum pluggen

Soorten Sedumplanten

Afhankelijk van het product bestaan de groene daken gemiddeld uit 10 tot 15 verschillende plantensoorten. 
Om nog meer biodiversiteit en variatie aan te brengen zijn er meer dan 40 soorten pluggen Sedum, Delosperma, grassen en kruiden leverbaar. Dit zijn eigenlijk kleine plantjes die je er tussenin plant. 

Het is vaak mooi om enkele losse pluggen toe te voegen aan je groene dak. Elke soort heeft andere kenmerken. Heb je bijvoorbeeld een schaduwrijk stuk, waar je toch groen wilt hebben. Dan zijn er varianten die zich beter gedijen in de schaduw. Of misschien wil je gewoon meer kleur of bijen aantrekken…

Laat je door ons adviseren. 

De opbouw van een groen dak

Groene daken bestaan zoals gezegd uit de plantjes zoals hierboven beschreven. Deze zijn verkrijgbaar als losse plantjes (pluggen), als rollen/matten of ze zitten geplant in de kant en klare cassettes. 
Bij alle drie de varianten is de opbouw ongeveer hetzelfde. 

We beginnen namelijk met een beschermend doek op het bestaande dak. Deze is optioneel, maar vooral bij bitumen daken adviseren we deze wel te gebruiken.

Lichtgewicht groen dak

De wortels van het Sedum zijn klein en dun. Deze zullen geen schade aanrichten aan een dak. Alleen als er onkruid in het groene dak komt, is er wel de mogelijkheid dat deze langere penwortels heeft. Daarom adviseren we naast het verwijderen van onkruid groter dan 30mm het gebruik van een wortel werend doek bij bitumen daken. 

Daarbovenop komt een drainagelaag. Het bestaat een kunststof plaat met putten en gaatjes. In de putten blijft water staan en door de gaatjes gaat het overtollige water weg. De drainageplaat is bovendien voorzien van een vlies dat zorgt voor een betere drainage en voorkomt dat het substraat makkelijk wegspoelt. 

Vervolgens wordt er een substraat laag aangebracht. Op de foto hierboven is een zogenaamd ‘licht gewicht’ substraat gebruikt. We kunnen deze leveren, maar het is niet onze favoriet.
Het is namelijk een laag van steenwol. Het houdt water vast, maar het is geen voedingsbodem. Na verloop van tijd wordt de kwaliteit van het Sedum dan ook minder. De licht gewicht groene daken vind je dan ook niet in onze webshop. 
Het substraat dat we wel aanbieden zit in zakken. Het is een mengsel die is samengesteld voor een optimale voedingsbodem en voor het vasthouden en doorlaten van water. Mocht je wel een lichter gewicht nodig hebben, kun je overwegen om een dunnere voedingsbodem aan te leggen en/of op aanvraag hebben we een lichter gewicht substraat in het assortiment. 

De laatste laag zijn de planten. Een mix van planten voor een variërend effect met een groenblijvend resultaat.