Nederland telt zo’n 400 miljoen m² plat dak en daar komt elk jaar 10 tot 15 miljoen m² bij.
We weten ook dat er veel te weinig groen op de wereld is om het vrijgekomen CO2 te kunnen opslaan. Het aanleggen van een Sedum dak kan hierin een grote rol spelen. Momenteel is 0.5% van deze platte daken bedekt met Sedum. Eindhoven steekt daar trouwens boven uit met 2,5%.
Los van het maatschappelijke belang… wat levert een groen dak voor het bedrijf op?
Naast de benoemde voordelen geeft het werken in het groen energie. Het is een veel prettigere werkomgeving. Uiteraard is dit vooral het geval als je vanuit je werkplek uitkijkt op een plat dak. En waarom geen loungeplek of werkplek op een groen dak?
Bedrijven hebben relatief grotere dak oppervlaktes en kunnen daarom een belangrijke bijdrage leveren.
Investeren is nu nog interessanter
Informeer bij je gemeente naar de subsidie mogelijkheden of check het op de energiewijzer.
Naast dat er subsidies beschikbaar zijn in steeds meer Nederlandse Gemeenten zijn er ook interessante investeringsregelingen voor bedrijven beschikbaar.
Door de grote bijdrage aan het milieu, staat een groen dak, ook wel vegetatiedak, op de milieulijst van het RVO. Voor investeringen die je doet die op de milieulijst staan, kun je in aanmerking komen voor investeringsaftrek vanuit de Wet Milieu-investeringsaftrek (MIA) en/of de Willekeurige afschrijving milieu-investeringen (Vamil).
Een groen dak (=vegetatiedak) valt in categorie F: 45% MIA + 75% Vamil. Dit betekent dat je tot 45% van de investering van het groene dak kunt aftrekken voor de MIA. Daarnaast kun je vanuit de Vamil nog 75% van de investeringskosten afschrijven.
In totaal krijg je met de MIA/Vamil-regeling gemiddeld ongeveer 14% van de investering van een groen dak terug.
Kijk voor meer informatie over de MIA/Vamil op de website van de Rijksoverheid of vraag advies aan je accountant.
Team building
Met de handen in de klei…
Eigenlijk kan iedereen dat… Maar hoe pak je het aan?
Wie neemt de leiding, wie voert uit en wie controleert?
Is er een handigere manier van aanpak…?
Allerlei aspecten voor een unieke team buildingsdag. Zelf georganiseerd op je eigen dak. Samen werken aan een groen dak is leuk! Sluit het af met een borrel en je hebt een voldaan gevoel. En iedere keer als je naar buiten kijkt herinner je je weer aan deze dag.
Ook bedrijven kunnen ervoor kiezen om een groen dak zelf aan te leggen.
Maak er een teambuildingsdag van.
Beter voor het bedrijf, het team & de wereld!