Wat zijn de voor- en nadelen? Eigenlijk zijn er helemaal geen nadelen… Althans minimaal 2 x per jaar loop je er een keer overheen. Voor wat bemesting en het verwijderen van onkruid. Maar is dat een nadeel? 
Laten we maar gewoon de voordelen benoemen. 
 

Mooi

De eerste en misschien wel de belangrijkste… Het is mooi. Als je naar buiten kijkt, zie je toch liever groen dan al dat plastic of bitumen in verschillende kleuren… 

Waterretentie

Een groen dak houdt water vast. De plantjes en het substraat slaat (een deel van) het water op waardoor de piekbelasting op het riool flink wordt verminderd. Daarnaast zorgt het groen dak voor een langzamere afvoer van het overtollige water.

Luchtzuivering

Net als andere planten zorgt een dak vol Sedum ervoor dat er fijnstof uit de lucht omgezet wordt. Dus van CO2 naar zuurstof. Een groen dak zorgt dus voor schonere lucht.

Lagere omgevingstemperatuur

Planten absorberen ongeveer 50% van het zonlicht. Hierdoor wordt er een koeler en aangenamer klimaat gecreëerd. Vele groene daken koelen een stad af.

Isolerend

Naast een koelere omgeving werkt een groen dak isolerend voor je huis. Tijdens de zomermaanden blijft het in je huis koeler, in de winter bespaar je op de stookkosten.

Rendement zonnepanelen

Door zonnepanelen te plaatsen op een groen dak worden de panelen vanaf de onderzijde gekoeld. Hierdoor hebben de zonnepanelen een hoger rendement. Dit loopt in sommige gevallen op tot wel 11%.

Dempt geluid

Naast de werking als isolatie tegen warmte, werkt een groen dak ook goed als geluidsisolatie. Het omgevingsgeluid wordt minder, zowel binnen als buiten het pand.

Duurzaam dak

Een normaal (plat) dak staat bloot aan weersinvloeden als zon, regen, wind en temperatuurwisselingen. Het groen dak beschermd het dak hiertegen en verdubbeld tot zelfs verdrievoudigd de levensduur van het dak.

Investering pand

De combinatie van uitstraling, verlaagde energiekosten en de hogere duurzaamheid van een groen dak zorgt voor waardevermindering van het pand.

Meer biodiversiteit

De plantjes die worden gebruikt voor een groen dak leveren een positieve bijdrage aan de biodiversiteit. De Sedum plantjes trekken insecten en bijen aan en wordt daardoor ook een betere leefomgeving voor vogels. (wat een nadeel kan zijn als de vogels erin gaan wroeten…)

Verhoogt het welzijn

Groen doet een mens goed. Dus werken en leven in een groene omgeving verhoogt het welzijn van iedereen.

Sociale interactie

Wonen in een buurt met groene daken brengt mensen bij elkaar. Wijken met meer groen hebben minder last van agressie, geweld en vandalisme. In plaats daarvan geeft het een hogere belevings- en gebruikservaring, wat een positief effect heeft op de sociale samenhang in de buurten.

Snel en makkelijk

De groene daken zijn makkelijk aan te leggen. De Sedumtrays en Sedummatten hebben bij levering al een bedekkingsgraad van ca. 95%. Je hebt dus direct resultaat. Daarnaast is het benodigde onderhoud minimaal.